středa 30. července 2014

ČERNÁ

Černá barva je opakem bílé, je barvou tajemna, smutku, askeze. Symbolizuje chmurné pojetí života. Je znakem autority, moci a síly.





černá kočka nosí smůlu, ale je krásná

 Černá je krásná a důstojná, potřebuje však prostor a citlivé oživení. Představuje dramatičnost, eleganci, smrt a zármutek, stáří, solidnost a kultivovanost.  Je také barvou vyjadřující inteligenci a zároveň poddanost.

Rituální význam černé barvy v naší kultuře je všeobecně známý. Vyjadřuje smutek na poslední cestě člověka někam do neznáma, někam do tmy. V přírodě je černá bezměsíční noc. Vyjadřuje období, kdy nemůžeme využít zrak, tedy poznávací smysl jinak nejpoužívanější. Černá barva, tak jako černé díry ve vesmíru, pohlcuje. Černá je barva, kterou oko vnímá v případě, že z daného směru nepřichází žádné světlo. (Jejím opakem je bílá, která vzniká tím, že do oka přichází světlo všech barev.)

Mimořádně kladný vztah k černé barvě může znamenat, že světu nabízíme vlastní nerozhodnost, často zbytečné oponování, možná i tmu v sobě. Chceme pohlcovat – tedy přijímat, už méně však dávat. Snad také vzbudit soucit, zájem o sebe… Ten, kdo má rád šaty této barvy (pokud samozřejmě nejde o módní záležitost), nezřídka vidí i život černě, moc si nevěří a není příliš šťastný. Takový člověk se zpravidla domnívá, že jeho životní ideály jsou nedosažitelné. Výlučné používání černé barvy ve výtvarném projevu zejména u dětí obvykle signalizuje prožité trauma, deprese.

Použití a symbolika černé barvy

Ve spojení "černá ovce", "černý Petr", "černá magie" nabývá jednoznačných významů.
Jako nadčasová se používá hojně v módě a dekoracích.
V bájích a pověstech jsou ve většině případů černě vyobrazeny postavy reprezentující zlo a temnotu – to proto, aby byla zdůrazněná jejich neporazitelnost.
Černé pláště nosí soudci - autorita a moc a studenti při promocích - inteligence.
Věřící se odívali do černé, aby vyjádřili svou podřízenost vyšší moci – bohu.
Pozůstalí nosí černé pásky, aby vyjádřili smutek.
Neosobní černá barva je velmi oblíbená při zařizování kanceláří. Lze ji kombinovat s bílou, stříbrnou, šedou a modrou barvou. Tyto kombinace podpoří soustředění, pracovitost, autoritu a formální odstup.

Žádné komentáře:

Okomentovat