pondělí 28. července 2014

HNĚDÁ

Hnědá - je barvou tradice a jistoty. Na jedné straně symbolizuje rodinný krb, ale na straně druhé zase představuje tělesnost a smyslnost.


Oblíbená dětská hračka
má dlouhou tradici



Představuje bohatství a úrodnost spojenou s půdou nebo také smutek, melancholii a nostalgii spojenou se spadaným listí. Zbožnost, mnišství, okázalost, solidnost, pevnost, nesofistikovanost, potřeba starat se o lidi, domácí typ.
Hnědá barva je jedna z rudimentárních barev, je to barva země, pokory, askeze. Hnědá je barvou solidních, trpělivých, spolehlivých a silných jedinců. Preferují ji lidé, kteří na sebe berou práci a odpovědnost, již nechce nikdo přijmout. Jsou to lidé pevně stojící na zemi a takoví, kteří umí dobře hospodařit s penězi a pomáhají neprivilegovaným lidem.  Hnědá "uzemňuje". Hnědou však mají v oblibě i depresivní lidé.
Pokud máte hnědou rádi více než ostatní barvy, upřednostňujete ji v oblečení, při koupi auta, v doplňcích v bytě i na sobě, pak voláte po klidu jistot a zázemí. Toužíte po něm a vytváříte ho kolem sebe o to více, o kolik vám chybí v prožitku, pocitově, uvnitř vás.
Hnědou přímo odmítat dokáže málokdo. Je barvou obecně příjemnou, pochopitelně tehdy, když trefíte „svůj odstín“. Zdravě a spokojeně žijící člověk by tedy neměl  hnědou odmítat. Ale neměl by ji ani preferovat. V jeho vnitřní stupnici by měla mít své pevné místo někde v pozadí.

Použití a symbolika hnědé barvy
Hnědé jsou hábity františkánských mnichů.
Na druhé straně být "hnědý" může znamenat i sympatie k fašistické ideologii, což ostatně dokládají uniformy Hitlerových oddílů SA.
Hnědá je půda i dřevo. Bez půdy nic nevyroste a bez dřeva, navzdory různým umělým hmotám, se také neobejdeme. Půda je tedy určitou základnou, výchozí platformou, tak jako dřevo je výchozím materiálem.
Hnědá bývá i jedna z nejoblíbenějších dětských hraček - medvídek.

Žádné komentáře:

Okomentovat