úterý 22. července 2014

ORANŽOVÁ

Oranžová je symbolem veselí, optimismu a radosti ze života. Je to teplá, pozitivní, povzbuzující barevná energie, která velmi pomáhá proti depresím, pesimismu, nespokojenosti, pocitům nechuti a letargii.

Oranžový pomeranč roste v oranžérii a dělá se z něj oranžáda.

 Oranžová zvětšuje pocit živosti, ctižádostivost, chuť k aktivitám a dopomáhá k odvaze a síle.  Je to barva, která dělá povšechně dobře, a proto se na ni pohlíží jako na „sociální barvu“, která animuje k srdečnosti a radosti z kontaktu a které dávají přednost extrovertní a společenští lidé.                                                    Oranžová je také označována jako barva mladistvosti a zdraví, která dělá člověka nepokojným a zvědavým a podněcuje k zážitkům a k dobrodružství. Psychologicky vzato má zářivá oranžová barva charakter „dát se strhnout proudem“. Jako žhavý, ohnivý plamen pronikne, zahřeje a osvítí svým leskem vše, co se jí postaví do cesty, a potom zanechá efektní, ohromující dojem. Tato barva, stvořená z barevných kvalit červené a žluté, které jsou symbolem faktorů osobnosti a moudrosti, obsahuje mocné, povzbuzující vlastnosti. Oranžová má v sobě něco vyzařujícího, sdělujícího a úchvatného. Má ve své podstatě požitek zjemnělé smyslnosti a ztělesňuje, na rozdíl od agresivní a rozkoš zdůrazňující červené, erotiku něžnou, láskyplnou, spojenou s vřelými city, touhami a přáními.

Oranžová signalizuje optimistickou chuť do života, citové teplo a otevřenost k bližním a všeobecným životním otázkám. Toto barevné chvění pomáhá přemoci citové výbuchy, uvést emoce na správnou kolej a dosáhnout nad sebou kontrolu. Budhističtí mnichové nosí z těchto důvodů oranžová roucha. Milovníci této barvy mají částečně touhu vyniknout, hrát jistou roli, a tím získat na významu a vážnosti. Jejich smysl pro umění, řemeslo a zábavu je velmi silný. Jsou schopni obětavé odevzdanosti a pomáhají a podporují vždy tam, kde je to nutné. Jejich sklon k perfekci a přesnosti je nápadný. Kdo tuto barvu striktně odmítá, má často pocit, že mu není rozumněno a že s ním osud špatně nakládá. takový člověk má také potíže s navazováním kontaktů, nebo má zábrany, což může být způsobeno duševní sklíčeností, nebo pocity méněcennosti.         Oranžová je barva sebedůvěry, nadšení, odvahy a lehce a radostně zvládnutého života.

Využití a symbolika oranžové barvy
Oranžová barva se někdy používá jako varování či zvýraznění podobně jako žlutá.
Oranžová je národní barvou Nizozemska, neboť tamější vládnoucí dynastie má své počátky v nasavsko-oranžském rodu.
Nizozemská národní mužstva (nejznámější je to fotbalové) používají oranžové dresy a jsou přezdívána Oranje – holandsky oranžová .
V Severním Irsku se oranžovou barvou označují protestanté (viz Oranžský řád).
Oranžová barva byla v roce 2004 symbolem tzv. oranžové revoluce na Ukrajině.
V Indii oranžová barva označuje hinduismus.
Oranžovou barvu používají jako svůj symbol židovští osadníci v Pásmu Gazy.

Žádné komentáře:

Okomentovat