pondělí 28. července 2014

ZELENÁ

Zelená, barva přírody, bujné vegetace a probouzejícího se jara, symbolizuje hojnost, růst, nový začátek a rozvoj.

Zelená příroda umí dát člověku pocit štěstí.
  Pohled do zelena uklidňuje nervy, oživuje oči, posiluje smysly a dává pocit klidu a zotavení. Zelená platí za neutrální barvu, smiřující, zušlechťující, která působí osvěživě a vyrovnaně a která tím signalizuje zotavení, uzdravení, obnovení, regeneraci a dobrý zdravotní pocit. Tato barva působí stabilně, konstatně, vzbuzuje důvěru a symbolizuje tím pevné životní hodnoty a zásady.

Je-li zelená hluboká a tmavá, znamená také integritu, důstojnost a stabilitu, stejně jako vážnost, uplatnění a prestiž. Milovníci této barvy mají většinou tuhý temperament a velkou vytrvalost, spojenou s velkou výdrží a velkou cílevědomostí, od kterých se nedají jen tak lehce odvést. Silná vůle a zvýšená schopnost tělesného výkonu a pružnost jdou s touto barvou ruku v ruce. Ctižádostivost, spolehlivost, dobrá schopnost kritiky a výrazná snaha o zajištěnou pozici, kariéru, vlastnictví a jistotu, je známkou milovníků zelené.
Díky svému uklidňujícímu účinku je zelená velmi působivou pomocí pro nervózní a cholerické lidi. Mimo to podporuje tato barva koncentraci stejně jako schopnost pamatování a vzpomínání. Zelená je také označována jako barva srdce, vyrovnanosti, harmonie, míru, bratrství a naděje, a tím je velmi mnohostrannou a velmi důležitou barevnou energií.

Použití a symbolika zelené barvy
Zelená barva je symbolem přírody, neboť většina rostlin má zelenou barvu, což je způsobeno přítomností chlorofylu. Ten silně absorbuje elektromagnetické záření v oblastech odpovídajících modré a červené barvě, což způsobuje, že odražené světlo se jeví zelené.
Pro spojitost s přírodou symbolizuje zelená barva ekologická hnutí, např. Greenpeace (zelený mír), jako Zelení se označují různé strany s ekologickým programem, např. Strana zelených.
Lidské oko je nejcitlivější právě na zelenou barvu, což je výsledek evoluce, neboť na Zemi dopadá ze Slunce nejvíce záření právě v oblasti zelené barvy.
Zelená je tradiční barva islámu, pravděpodobně pro svou spojitost s přírodou.
Z toho důvodu je vlajka Libye čistě zelená (je to v současnosti jediná čistě jednobarevná státní vlajka).
Zelená barva všeobecně označuje volno, bezpečí.
Používá se na semaforech jako signál volno.
V automobilových závodech (např. Formule 1) značí zelená vlajka konec nebezpečí, znovuspuštění závodu.
Na českých silnicích označuje zelená dopravní značka dálniční spojení.
Kvůli schopnosti kamufláže je zelená tradiční barvou vojenských uniforem.
Malý zelený mužíček je stereotyp mimozemšťana (humanoidní vzhled, zelená kůže, anténky).
Zelená barva je asociována se závistí, např. ve rčení zezelenat závistí.
Někdo nezkušený bývá označován za zelenáče, což vzniklo pravděpodobně jako přirovnání k zelené barvě nezralého ovoce.

Žádné komentáře:

Okomentovat